Site-ul www.herbalife.ro folosește mai multe tipuri de fișiere cookie. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptarea de către dumneavoastră a Politica privind fișierele cookie. Politica privind fișierele cookie »

Politica noastră de confidențialitate a fost actualizată. să faceți clic aici pentru a o citi.

Cină festivă în stil sănătos!

Print
Dinner party the healthy way

Meniu sănătos pentru o petrecere festivă la cină:

– Legume crude cu hummus din fasole alba și usturoi
– Mix de salată cu verdețuri proaspete, fenicul, portocale și vinegretă citrică
– Pui brezat cu legume
– Fructe de pădure proaspete cu glazură balsamică și iaurt cu migdale și sirop de arțar

Sfaturi pentru o petrecere cu un meniu sănătos la cină

Mâncarea pe care o vei servi va fi, desigur, punctul principal de atracție al cinei. Îți prezint în continuare câteva sfaturi pentru a da un plus de savoare cinelor tale festive.

Meniu sănătos de cină festivă pentru șase persoane

Aperitiv: legume crude cu hummus din fasole albă și usturoi

Acest hummus este preparat din fasole cannellini care are o aromă subtilă și este foarte moale, astfel încât textura este super-fină. Îmi place să adaug un plus de aromă printr-o cantitate mare de lămâie și usturoi.

  • 2 conserve (15 uncii, 425g) de fasole cannellini sau fasole mică albă
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți ușor cu bontul cuțitului
  • zeama unei lămâi
  • ½ de ceașcă (12g) de frunze proaspete de busuioc
  • ¾ de linguriță de sare, sau după gust
  • piper proaspăt măcinat
  • legume proaspete ca garnitură: felii de castravete, morcov, ardei gras; roșii cherry; tije de țelină; sparanghel preparat rapid la abur; buchețele de broccoli

Scurge lichidul în care a stat fasolea, apoi clătește-o cu apă rece și pune-o la scurs. Adaugă fasolea, uleiul de măsline, zeama de lămăie, busuiocul, sarea și piperul într-un blender sau un procesator alimentar și mixează până când compoziția se omogenizează și se transformă într-o pastă fină. Servește-o cu bucățele de legume ce se pot înmuia în ea.

Notă: pentru a obține o prezentare cu adevărat atractivă, îmi place să servesc hummusul într-un bol realizat dintr-o varză roșie golită de conținut (sau poți folosi ardei grași). Așează jumătatea de varză în centrul unui platou și înconjoar-o cu bucățelele de legume pregătite pentru înmuiat în pasta de fasole.

Mix de salată cu verdețuri proaspete, fenicul, portocale și vinegretă citrică

Salatele pe care le mâncăm în fiecare zi sunt preparate de obicei dintr-un amestec de verdețuri acoperite cu un dressing, însă dacă adăugam câteva ingrediente neobișnuite – cum ar fi mărarul proaspăt, feliuțe de fenicul și de portocale – salata poate deveni demnă de o ocazie festivă.

Pentru dressingul salatei:

  • 1/3 de ceașcă (80ml) de ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  • 1 linguriță de zahăr, miere sau sirop de agave
  • 1 linguriță de muștar cu boabe
  • Sare și piper proaspăt măcinat după gust

Pentru salată:

  • 12 cești (350g) de salată verde (încearcă să găsești un mix cu o varietate de culori și texturi – salate, kale, spanac și radicchio). Spal-o , scurge-o și păstreaz-o la rece înainte de petrecere, astfel încât frunzele să fie cât mai crocante posibil.
  • 2 bulbi de fenicul cu partea de sus îndepărtată, tăiați felii foarte subțiri
  • 2 portocale proaspete, tăiate în două, apoi felii subțiri
  • 1 lingură de frunze de mărar proaspăt

Toarnă toate ingredientele pentru dressing într-un bol de salată suficient de mare încât să cuprindă toate ingredientele salatei și amestecă-le bine cu o lingură sau un tel. Adaugă salata, fenicului tăiat, feliile de portocală și mărarul. Amestecă totul cu grijă și servește de îndată.

Pui brezat cu legume

Pui în sos de vin alb sună „elaborat” – dar este ușor de preparat. Prefer să adaug în acest preparat vin alb, deși poți folosi și roșu, dacă dorești. Îmi place, de asemenea, să adaug multe legume, astfel încât să fie un fel de mâncare sățios. Servește-l în boluri largi.

  • 6 jumătăți de piept de pui cu os, dar fără piele
  • ½ de ceașcă de făină
  • 1 linguriță de sare
  • ½ de linguriță de piper negru
  • ½ de linguriță de boia
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 12 morcovi decojiți, tăiați în jumătate pe lungime și apoi în bețigașe de 2” (5cm)
  • 1 ceapă galbenă, decojită, tăiată în jumătate și apoi felii subțiri
  • 4 tije de țelină tăiată bucăți de 2” (5cm)
  • 2 fire de praz, doar partea albă, tăiate în bucăți de 1” (2.5cm)
  • 12 ciuperci albe sau brune mari, tăiate în sferturi
  • 1 șalotă, decojită și mărunțită grosier
  • 2 cești (500ml) de supă de pasăre
  • 1 lingură de tarhon proaspăt tocat
  • ¼ de ceașcă (15g) de pătrunjel tocat

Tamponează bucățile de pui cu un șervețel de hârtie. Taie fiecare jumătate de piept în două bucăți. Amestecă într-un bol mediu făina, sarea, piperul și boiaua.

Într-o cratiță mare și grea, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Bucățile de pui trebuie tăvălite pe toate părțile prin mixul de făină, apoi rumenite pe rând (nu înghesui bucățile de pui pentru a se rumeni cum trebuie!). Scoate apoi puiul din cratiță și pune-l deoparte.

Adaugă morcovii, ceapa, țelina, prazul, ciupercile și șalota în cratiță și călește-le amestecând timp de 5-7 minute, până când se înmoaie. Toarnă pe deasupra supa de pasăre și vinul alb. Dă lichidul în clocot și amestecă pentru a desprinde toate bucățelele lipite de fundul cratiței. Adaugă tarhonul, apoi aranjează bucățile de pui peste legume. Redu focul la mediu-mic, acoperă cratița și lasă totul la înăbușit timp de 45 de minute, amestecând ocazional, până când se pătrunde carnea. Ornează preparatul cu pătrunjel proaspăt.

Fructe de pădure proaspete cu glazură balsamică și iaurt cu migdale și sirop de arțar

Acest desert este simplu, dar face impresie. Ai încredere în mine atunci când te sfătuiesc să folosești oțet balsamic – aroma sa nu este atât de pregnantă ca a altor tipuri de oțet, iar atunci când prepari din el un sirop cu puțin zahăr, va pune în valoare dulceața fructelor. Dacă nu ai la îndemână fructe de pădure proaspete, poți pur și simplu dezgheța fructe congelate. Acest preparat este gustos și dacă folosești piersici.

  • 1 ceașcă (240ml) de oțet balsamic
  • 4 linguri de zahăr brun
  • 6 cești de fructe de pădure proaspete
  • 2 cești (450g) de iaurt simplu degresat grecesc
  • ¼ de ceașcă (60ml) de sirop de arțar
  • ½ de linguriță de esență de migdale
  • coaja de la o lămâie tăiată firișoare

Amestecă într-o crăticioară mică oțetul balsamic și zahărul brun. Pune-o pe foc mediu, dă în clocot, apoi fă focul mic și lasă să clocotească ușor timp de circa 20 de minute, amestecând ocazional, până când siropul se reduce la cam jumătate din cantitate. Toarnă glazura într-un bol mic și pune-o deoparte la temperatura camerei pentru a se răci. Se poate pregăti în avans.

Amestecă cu grijă iaurtul, siropul de arțar și esența de migdale. Această cremă poate fi preparată cu câteva ore în avans și se poate păstra la frigider. Când ești gata să servești desertul, împarte fructele în 6 cupe. Toarnă glazură de oțet balsamic peste acestea, apoi acoperă-le cu iaurt cu aromă de arțar. Presară pe deasupra firișoare de lămâie și servește.

Susan Bowerman este director pentru Educație în Nutriție la Herbalife. Susan este și dietetician autorizat și specialist certificat în diete sportive.



ro-RO | 19.07.2018 06:13:39 | NAMP2HLASPX03