Site-ul www.herbalife.ro folosește mai multe tipuri de fișiere cookie. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptarea de către dumneavoastră a Politica privind fișierele cookie. Politica privind fișierele cookie »

Politica noastră de confidențialitate a fost actualizată. să faceți clic aici pentru a o citi.

Totul despre grăsimi

Clasificarea grăsimilor în bune și rele
Print
all about fats

În nutriție, povestea despre grăsimi obișnuia să fie destul de simplă: grăsimile saturate erau rele, cele polinesaturate erau bune. Această poveste a devenit însă între timp ceva mai complicată; acum se discută despre posibilitățile de a obține un echilibru corect de grăsimi – în special prin două feluri de grăsimi polinesaturate, omega-3 și omega-6. Întâi, să explic puțin terminologia: ‘omega-3’ și ‘omega-6’ se referă la structura chimică a acizilor grași, existând mai mulți omega-3 și omega-6 pe care îi consumăm, nu doar unul. Niciunul dintre aceste grupuri de grăsimi nu este rău – în fapt, în cadrul fiecărui grup există acizi ‘esențiali’ grași – pe care trebuie să îi mâncăm, deoarece organismele noastre nu le poate produce. În cantitatea corectă și bine echilibrați, acizii grași esențiali susțin creșterea, vederea și funcțiile creierului.

Problema noastră este că echilibrul din dieta noastră este extrem de precar – față de cantitatea de omega-6 consumată, nu mâncăm nici pe departe suficienți acizi grași omega-3. Iar atunci când suferim de un dezechilibru în acest sens, sănătatea noastră poate fi în pericol.

Nu a fost mereu așa – dieta strămoșilor noștri conținea cantități mari de legume, nuci și pește, astfel încât putem estima că echilibrul dintre omega-3 și 6 era mult mai adecvat decât în zilele noastre.
În ultimii 150 de ani, dieta și obiceiurile noastre s-au schimbat atât de mult, încât ne chinuim să obținem cantitățile necesare de omega-3 pentru a compensa prezența omega-6. Unul dintre cei mai importanți contribuitori la acest dezechilibru al grăsimilor este reprezentat de cantitățile mari de alimente procesate bogate în grăsimi saturate (mâncare prăjită, alimente coapte, chipsuri, dressinguri de salată și dulciuri) versus consumul redus de pește și de alte surse de grăsimi sănătoase pe care le regăsim astăzi în dieta noastră.
Încearcă să mănânci mai mult pește, dacă poți, pentru a-ți crește consumul de grăsimi sănătoase. Dacă nu gătești pește prea des, începe cu ton sau somon la conservă, care poate fi folosit în multe rețete în loc de carnea de pasăre – precum preparate tip tocăniță, coapte la cuptor, ori paste. Dacă nu reușești să integrezi carnea de pește de câteva ori pe săptămână în meniu, ar trebui să iei în considerare să iei suplimente de ulei de pește.
Nucile și semințele sunt bogate în mod natural în grăsimi sănătoase și constituie o alternativă bună pentru gustări. Înlocuind biscuiții și chipsurile cu nuci, vei consuma mai multe grăsimi sănătoase și mai puține grăsimi nesănătoase.

Scris de Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Susan este director pentru Educație în Nutriție la Herbalife.



ro-RO | 19.07.2018 06:34:18 | NAMP2HLASPX04