Site-ul www.herbalife.ro folosește mai multe tipuri de fișiere cookie. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptarea de către dumneavoastră a Politica privind fișierele cookie. Politica privind fișierele cookie »

Politica noastră de confidențialitate a fost actualizată. să faceți clic aici pentru a o citi.

Sănătatea inimii: cum să îți reglezi alimentaţia în 5 paşi simpli

Print
Heart health: how to fine tune your diet in 5 easy

Un aspect care apare des în discuțiile cu clienții mei este că nu e suficient să știi ce să mânânci și de ce (așa este, sunt de fapt două aspecte...) - aceștia deseori nu reușesc să își dea seama cum să includă alimente mai sănătoase în alimentația lor. Prin urmare, să vedem „de ce” și - mai imporant - „cum” reușim să avem un regim alimentar pentru o inimă sănătoasă.
Mâncați multe fructe şi legume
De ce sunt sănătoase pentru inimă:
Fructele şi legumele au un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre şi sunt bogate în vitamine şi minerale!
Cum le introducem în alimentație:
Mănâncă un fruct sau o legumă la fiecare masă sau gustare. Adăugă fructe în shake-ul cu proteine de la micul dejun, în iaurt sau peste cereale; consumă o salată și/sau legume la aburi la prânz şi cină, şi alege o gustare constând în fructe sau legume proaspete. Dacă nu uiți să adaugi un fruct sau o legumă la fiecare masă, e uşor să respecți porția zilnică de fructe și legume.
Alege proteine pentru o inimă sănătoasă
De ce sunt sănătoase pentru inimă:
Sursele de proteine ar trebui să aibă un aport scăzut de grăsimi, grăsimile saturate putând crește nivelul colesterolului din sânge. Carnea roșie conţine în mod natural mai multe grăsimi saturate şi colesterol decât carnea de pasăre, care conține mai multă grăsime decât carnea de peşte. Dacă mănânci produse lactate, cel mai bine e să alegi produse fără grăsimi sau cu conținut redus de grăsimi. Proteinele vegetale – cum ar fi proteinele din soia, fasole şi linte – nu conțin colesterol, şi au un conținut scăzut de grăsimi saturate. Iar peştele este o sursă bună de acizi grași omega-3 DHA și EPA.
Cum le introducem în alimentație:
Scopul este introducerea câtorva mese pe săptămână care să conțină peşte. Cel mai comod e să recurgi la ton, somon și fasole la conservă - oricare dintre ele poate fi adăugată cu ușurință într-o salată, pentru o masă echilibrată și rapidă. Folosește lapte degresat sau semi-degresat la gătit şi în smoothie-uri şi iaurt fără grăsimi sau brânză de vaci slabă la mesele principale sau la gustări. Dacă mânânci carne roşie, alege părțile cele mai slabe și îndepărtează grăsimea prin tăiere. Înlocuiește carnea tocată cu conținut ridicat de grăsimi cu carne tocată din piept de pasăre.
Mănâncă alimente bogate în fibre, în special fibre solubile.
De ce sunt sănătoase pentru inimă:
Există două tipuri principale de fibre - cele "solubile" şi cele "insolubile". Ambele sunt importante, dar fiecare are efecte diferite asupra organismului. Fibrele insolubile se găsesc în special în legume şi în cereale integrale, şi grăbesc ritmul în care alimentele trec prin tractul digestiv, fiind astfel utile în promovarea regularității. Dar fibrele solubile (care se găsesc în mere, portocale, morcovi, ovăz, orz şi fasole) captează apa și colesterolul în tractul digestiv. Prin acest mecanism, ele promovează senzația de sațietate – care ajută în gestionarea greutății.
Cum le introducem în alimentație:
Optează pentru o gustare constând în mere şi morcovi; adaugă fasole în supe și salate, sau prepară niște fasole bătută. Din ovăz poți prepara terci de ovăz, poți adăuga fulgi de ovăz la shake-urile de proteine sau îi poți trece prin blender și apoi adăuga în făină, pentru a înlocui parţial făină de grâu atunci când gătești acasă.
Alege grăsimi sănătoase pentru inimă
De ce sunt sănătoase pentru inimă:
Alimente precum peştele, nucile, avocado și uleiul de măsline sunt considerate unele din cele mai sănătoase grăsimi pentru inimă, deoarece conțin foarte puține grăsimi saturate și sunt surse bune de grăsimi polinesaturate, care pot ajuta la menţinerea nivelului de colesterol din sânge într-un intervalul sănătos.
Cum le introducem în alimentație:
Redu cantitatea totală de grăsimi folosite la gătit şi la masă, şi folosește uleiul de măsline care este sănătos pentru inimă cât mai mult posibil atunci când gătești. Adaugă nuci și semințe peste salate, în iaurt și peste legumele gătite. Încearcă să folosești avocado pentru a înlocui alte grăsimi – în loc de maioneză la salata de ton sau în loc de cremă de întins pe pâinea integrală prăjită. Încearcă să introduci câteva mese pe săptămână care să conțină peşte. Dacă nu reușești, ia în considerare un supliment de omega-3.
Asigură-te că ajungi la o greutate sănătoasă și că o menții
De ce sunt sănătoase pentru inimă:
Am lăsat acest aspect la final, pentru că dacă respecți celelalte cerințe ale unui regim alimentar sănătos - și incluzi exerciții fizice regulate – ai șanse să ajungi la o greutate sănătoasă și să o menții. Dar aș fi putut să încep cu asta, deoarece menţinerea unei greutăți sănătoase este unul dintre cheie factori în menţinerea unei inimi sănătoase.
Cum le introducem în alimentație:
Pe lângă respectarea recomandărilor pentru o inimă sănătoasă și exercițiile fizice, un alt aspect cheie al gestionării greutății este controlul porțiilor. Multe persoane mănâncă așa cum trebuie, însă mănâncă prea mult și astfel iau în greutate. Păstrând porțiile moderate, vei controla aportul total de calorii, precum şi cantitatea totală de grăsimi pe care le consumi. Asigură-te că mănânci la intervale regulate, şi consumă proteine la fiecare masă, pentru a menţine nivelul zahărului din sânge constant și pentru a controla senzația de foame.

Editat de Susan Bowerman, expertul în nutriție al Herbalife și dietetician autorizat.


ro-RO | 19.07.2018 06:09:23 | NAMP2HLASPX03